$apiData['content']['article']['title']

Om Norrsjön

Om oss och Norrsjön

Vi som driver Norrsjön Gästgifveri heter Anna & Daniel. Vi köpte gården 2007, och har renoverat omsorgsfullt sedan dess. Sedan 1:a december 2018 driver vi även Restaurang Dalen i Sörsjön!

Vi flyttade hit från Stockholm, när vi kände att det var dags att göra något nytt i livet. Anna är uppvuxen i Sörsjön och har hela sin familj kvar här. Daniel är uppvuxen i Sundbyberg. Vi har två söner León och Zack, två hundar och 2 katter.

Vi finns där Dalarna är som vackrast, ca 35 kilometer norr om Sälen. Byn heter Sörsjön och är porten till Fulufjället belägen alldeles vid fjällfoten.

Hos oss kan du bara vara i en avkopplande atmosfär. Vi får ofta höra av våra gäster att de verkligen kan koppla av här. Detta är självklart något vi är stolta över och att få våra gäster att trivas och må bra är vårat mål.

Förutom en lugn miljö och en fantastisk natur erbjuder vi en rad olika aktiviteter anpassade för hela familjen, kompisgänget, företaget eller för dig som kommer själv. Vi samarbetar med flera lokala företag och skräddarsyr gärna ett program åt er efter önskemål. Vill du ta med din hund eller katt så har vi rum avsatta för just detta ändamål!

På vårat gästgiveri är vi ständigt i renoveringstagen, men nu har vi gått ett varv runt förutom en liten toalett på övervåningen. Alla rum går att se på hur dom ser ut innan ni bokar via BOKA-knappen högst upp på sidan eller under Rum. Vill man basta i vår fina bastu med utsikt över Fuluälven bokar man det på plats. Det kostar 250 kr/ timme/ Sällskap för våra boende i huset. Vill du bara komma hit för en bastukväll (1 timme) så kostar det 500 Kr/ timme. Det finns ett fullutrustat kök för våra gäster på andra våningen. Tv-rum/ sällskapsrum finns beläget vid entrén. Huset kan upplevas som lyhört om man är känslig för ljud.

Man kan också hyra hela huset! Här kan du hyra hela Norrsjön för dig själv, din familj och vänner. Du sköter om dig själv och har tillgång till alla utrymmen förutom grovkök och tvättstuga. Minsta antal dagar man kan hyra Norrsjön är 3 dagar, med incheckning kl 15:00. Huset har 26 bäddar, men med plats för många extrasängar vid behov. Kostnad 24600 Kr. (Exkl. 2500Kr för städ vid avresa) Skicka din förfrågan till oss på info@norrsjon.com

 

Sörsjöns & Norrsjöns Historia

År 1796 gifte sig Garp Jannis Ersson med Maria Ersdotter, båda från Transtrand. Deras bröllopsresa, som de gjorde samma år, gick till Östdalen (dalen där Sörsjön ligger kallades så). De slog sig ner på Fuluälvens västra strand, där Fuluälven har en utvidgning som fick benämningen Sörsjön.

Där byggde de en liten låg stuga med ett rum, ett litet fönster som satt högt på väggen, låg dörr med hög tröskel, kluvna och upptäljda träd till golv och tak, ovan på taket näver och torv. Denna typ av byggnad kallades ryggåsstuga. Även andra enklare byggnader uppfördes.

Nästkommande år fick de sitt första barn, Marina, ett mycket vanligt namn på den tiden. Hon föddes den 12 april 1797.

Sin föda fick de genom att röja och odla jorden och genom sin boskap. Även jakt och fiske utgjorde en del av födan. Till jakt användes flintlåsgevär, snaror, gillerstockar och fångstgropar. För fiske användes nätmjärdar och krok.

Åren gick och allt större åkerarealer uppodlades, större och bättre hus uppfördes och boskapshjorden utökades.

Den 7 oktober 1805 var Jannis och hans då 8-åriga dotter norrut utmed älven för att hämta hö. När de på sin hemresa kom till Särkåns utlopp så drabbades de av en virvelvind. I kombination med det starka bakvattnet så vräktes båten omkull och både far och dotter drunknade. Mannens lik återfanns inte förrän nästkommande vår.

Samma höst så var här två ynglingar; en från Vörderås och en från Höknäs. De var här uppe för att jaga skogsfågel. De bodde ibland hos änkan i hennes lilla stuga. Mannen från Höknäs hette Hans Ersson och var född 21 april 1779. Han blev på senhösten 1806 Marias andra make. De fick två flickor och en pojke.

Tillsammans byggde de nya och större hus, röjde och inköpte ängar. Stället blev med tiden en av de mest besökta gårdarna i Sörsjön.

Hans lät även uppföra en gård till, förmodligen med hjälp av sonen Erik. De byggde en gård, som ännu idag kallas "Nolabättsin" (betyder norr-om-bäcken). Till denna gård flyttade yngsta dottern Elin, sedan hon 1840 blivit gift med Garpa Erik Persson från Berga.

Sedan fortsatte Sörsjön att växa. Byn hade som mest drygt 500 invånare på 1920-1930-talet. Därefter skedde en utflyttning; en del for till USA, men de flesta flyttade in till städerna. Nu är vi ca 120 stycken (november 2006) och hoppas att byn återigen ska börja växa.


Om Norrsjön

Det stora huset på gården Norrsjön stod klart redan 1830. Det var Stadigs Olof Olsson som lätt byggda Norrsjön. Han gifte sig 1829 med Marina Ersdotter. Olof föddes 17/2 1804 och Marina 19/8 1807.Dom fick 10 barn. Båda två avled 1901. Under 1870 säljer Bagg-Ola sin gård Norrsjön till skogsbolagen Holter & Borgen Kristiania (Oslo) och flyttar till sin son Erik på Bagg-Olanäset. Det Norska bolaget säljer år 1899 alla sina skogar i Transtrand till Trävaru AB Dalarna. Även inspektor Grötting medföljde.


Lantmäteriet

På Lantmäteriets hemsida kan du enkelt hitta kartor över Sörsjön och dess omgivningar!